Stručna tribina

.

 

У Београду у петак 08. марта текуће године, успешно је реализована стручна трибина под називом ”Улога активности у природи у савременом друштву” у организацији Асоцијације ”Спорт за све” из Београда и Факултета спорта и физичког васпитања, Универзитета у Београду, под покровитељством Секретаријата за омладину и спорт града Београда.
Скуп је званично отворен уводним речима Проф. др Сање Мандарић, декана факултета и Јелене Обрадовић, генералног секретара Асоцијације ”Спорт за све” Београда.
На трибини је учествовало једанаест предавача са разноврсним излагањима из широке области Активности у природи.
Излагачи су показали невероватну ширину посматрања феномена “активности у природи” (outdoor activities), сагледавши га кроз аспекте: образовања, вертикалне међу-институционалне сарадње, организације, одрживе еколошке моделе, здравствено-медицински аспект, економску компоненту, историјски осврт, незаобилазни филозофски концепт и аспект друштвених потреба.
Редоследом предавања и њиховом специфичности, на самом скупу креирана је атмосфера која је отворила интересантну дискусију испуњену јаким емоцијама. Сви изнети проблеми остављени су на размишљање стручној јавности пре њиховог решавања.
Поред разноврсних стручних предавања, према дефинисаној агенди, време скупа искоришћено је и за промоцију стручних публикација у издаваштву Факултета за спорт и физичко васпитање из Лепосавића, Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, конкретно уџбеника:
”Методика и организација активности у природи” и
”Скијашко трчање”.
Кроз стручну трибину прошло је близу стотину двадесет учесника, који су овом приликом пописани ради њихове сертификације неопходне за даље стручно усавршавање. Слушаоци су према традицији били студенти факултета спорта из целе регије, професори и наставници у школама, функционери и чланови спортских савеза и клубова, спортски тренери, стручњаци и остали љубитељи природе. Поред горе наведених, забележено је да су својим присуством овај скуп увеличали и представници локалне самоуправе Владимирци (председник општине и директорка туристичке организације Владимирци), као и представници ЈП ”Србијашуме”.